Zuurkool voor de meiden
Jeanine Kouijzer
Dit stamppotje is gemaakt van licht gefermenteerde witte kool, die slechts na 5 dagen in de pickle-pers, voor dit recept, gebruiksklaar is. Doordat de kool op deze manier "voorgaart" kun je hem rauw door de aardappels stampen. Vitamine en gezonde bestanddelen blijven zo behouden.
Voorbereidingstijd 5 dagen d
Bereidingstijd 35 minuten min
- 700 gram witte kool zeer fijn gesneden
- Zout 2 % van de hoeveelheid gram kool
- 1 Spaans pepertje
- 1½ theelepels Kerriepoeder
- 1 Zure appel, klein kan worden weggelaten
- 800 gram Aardappelen
Pickelen van de kool
Het pickelen van de kool:Was de buitenkant van de kool. Snijd de kool zeer fijn met de mandoline of scherp mes. Doe de kool in een ruime bak en masseer de kool in met 2 % van het koolgewicht zout. Voor een kool van 1 kg is dit 20 gram zout. Kneus de kool goed en zet weg in een pickle pers of in een bak met hierop een bord met gewicht (steen) staat geplaatst.Laat 5 dagen staan. Zorg dat de kool onder "water" blijft staan. De kool is licht zuur.Spoel de kool voor gebruik af en laat uitlekken in een vergiet.
Bereiden van de stamppot.