Witte kool stamppot

 

Zuurkool voor de meiden

Jeanine Kouijzer
Dit stamppotje is gemaakt van licht gefermenteerde witte kool, die slechts na 5 dagen in de pickle-pers, voor dit recept, gebruiksklaar is. Doordat de kool op deze manier "voorgaart" kun je hem rauw door de aardappels stampen. Vitamine en gezonde bestanddelen blijven zo behouden.
Voorbereidingstijd 5 d
Bereidingstijd 35 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Equipment

  • Pickle pers
  • Mandoline of natuurlijk een goed keukenmes.

Ingrediënten
  

  • 700 gram witte kool zeer fijn gesneden
  • Zout 2 % van de hoeveelheid gram kool
  • 1 Spaans pepertje
  • theelepels Kerriepoeder
  • 1 Zure appel, klein kan worden weggelaten
  • 800 gram Aardappelen

Instructies
 

Pickelen van de kool

  • Het pickelen van de kool:
    Was de buitenkant van de kool. Snijd de kool zeer fijn met de mandoline of scherp mes. Doe de kool in een ruime bak en masseer de kool in met 2 % van het koolgewicht zout. Voor een kool van 1 kg is dit 20 gram zout. Kneus de kool goed en zet weg in een pickle pers of in een bak met hierop een bord met gewicht (steen) staat geplaatst.
    Laat 5 dagen staan. Zorg dat de kool onder "water" blijft staan. De kool is licht zuur.
    Spoel de kool voor gebruik af en laat uitlekken in een vergiet.

Bereiden van de stamppot.

  • Kook de aardappelen met of zonder schil gaar.
    Giet de aardappelen af en vang wat kookvocht op om te gebruiken voor de puree. Stamp de aardappelen, gebruik eventueel wat kookvocht om de puree smeuïg te maken. Voeg de kerrie toe en de kool en de stukjes appel. Stamp alles goed door elkaar en verwarm zachtjes weer op. Niet meer door laten garen!
  • Serveertip: Een gebakken zalmmoot is heerlijk bij dit gerecht.

Post a Comment