Veganistische bouillon

Kombu-Dashi

Het woord soepen is bij ons thuis echt een werkwoord. Soep als ontbijt, een tussendoortje, bij de lunch, na schooltijd of als avondmaaltijd. Van een eenvoudige bouillon tot een aangeklede stevige soep of een fijn gekruide appetizer. Soep, zeker in de koudere seizoenen, is een echte Energizer voor onze gezondheid. Het boost onze vertering en houdt ons vuurtje van binnen goed brandend. Daarbij kun je nog met specifieke ingrediënten en kruiden je soep om gerichter een medicinaal soepje te bereiden. Maar daar over een andere keer.

De basis

Voor de basis voor soepen heb je een goede bouillon nodig. Afhankelijk van je dieet, smaak en bereidingstijd kun je deze geheel veganistisch maken of trekken van kip of rund zoals vroeger gebruikelijk was.

Ik deel je graag dit recept voor een veganistische bouillon. In de Japanse Keuken een Kombu Dashi genoemd. Supermakkelijk te maken en vanwege de Kombu (zeewier) en shiitake een echte krachtpatser voor de versterking van je basis, je Nier-energie.

Pittige Vegan Bouillon

Deze bouillon heeft een prachtige umami smaak. Lekker om zo bij een maaltijd te drinken of te gebruiken als basis voor je soep.
Gang Bijgerecht, Drankjes, Ontbijt, Soep

Equipment

  • Soeppan

Ingrediënten
  

  • 2,5 liter Water
  • 1 stuk Kombu Kelp zeewier
  • 100 gram shiitake
  • 1 ui Fllinke ui
  • 2-3 tenen knoflook
  • 3 cm Gember Goed gewassen
  • 2 blaadjes Laurier
  • 1 takje Tijm
  • of andere (verse) kruiden
  • Zout, peper, Soyu of Tamari
  • Miso pasta
  • 1 eetlepel Kokosolie

Instructies
 

Bereiding

  • Snijd de ui, knoflook, peen en het stukje gember klein en fruit met wat (kokos) olie in een soeppan. Voeg 2,5 liter water toe. Spoel de Kombu af en voeg bij de soep. Snijd de Shiitake in plakjes voeg deze ook toe. Verwijder de blaadjes van de tuinkruiden en bewaar wat hiervan om later ter garnering te gebruiken. Snijd de rest fijn met de steeltjes en gooi die in de soep. Laat de Bouillon in ieder geval 3 uur zachtjes trekken. Zeef de soep en doe de shiitake weer terug in de heldere bouillon. Breng de soep verder op smaak met Miso of Soyu.
    De soep met Miso daarna niet meer laten koken. Je kunt ervoor kiezen om de soep per portie met jouw favoriete smaakmaker op smaak te brengen.
    Houd je niet zo van deze typische Oosterse smaak, gebruik dan gewoon zeezout. Een flinke draai uit de pepermolen en je hebt nu een prachtige basis voor de meest lekkere soepen of puur drinken als tussendoortje.

Post a Comment