Vegan Pate met Chutney

Linzenpaté met chutney van rode ui.

Jeanine Kouijzer
Lekker vegan broodsmeersel of bij de borrel op een toastje
Voorbereidingstijd 40 min
Tijd in de koelkast 4 uur
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Tussendoortje

Equipment

  • Keukenmachine.

Ingrediënten
  

  • kopje gedroogde Beluga linzen
  • stukje Kombu Is een stukje kelpzeewier dat je meekookt ter bevordering van de verteerbaarheid van de linzen.
  • 2 blaadjes Laurier
  • ¼ theelepel kruidnagel poeder
  • ½ theelepel Nootmuskaat
  • 3 eetlepels Olijfolie Extra vierge.
  • ¾ kopje Walnoten Voor gebruik even in pan roosteren.
  • 1 eetlepel Agar-agar Voor gebruik door de olijfolie roeren.
  • Peper en zout

Voor de Chutney

  • 2 Rode uien In dunne ringen gesneden.
  • ½ kopje Rozijnen Van te voren goed wassen en even weken in warm water.
  • Kokosolie Om in te bakken.
  • kopje Balsamico azijn
  • Peper en zout

Instructies
 

Bereiding paté

  • Kook de beluga linzen in voldoende water met het stukje kombu en laurier goed gaar.
    Hak de geroosterde walnoten in de keukenmachine fijn. Verwijder het laurierbladen uit de linzen en voeg de gekookte linzen bij de walnoten in de machine toe en laat het geheel draaien tot een prettig fijn gehakt mengsel. De Kombu kun je naar smaak mee hakken. Zo voeg je extra mineralen en jodium toe.
    Voeg de olijfolie en de hierin opgeloste agar-agar toe. Verwarm eventueel de olijfolie iets tot de agag-agar echt opgelost is. Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en als laatste het kruidnagelpoeder (pas op dat je hier niet te veel van gebruikt).
    Laat het geheel nog even goed draaien in de machine. Doe de Paté in een schaaltje en zet in koelkast om op te stijven.

Bereiding Chutney

  • Smoor de rode uienringen zachtjes met een snuf zout in de kokosolie. Zet hierbij een deksel op de pan. Na 20 minuten blus je de uien af met de Balsamicoazijn en voeg je de uitgelekte en gewelde rozijnen toe. Warm het geheel nog een paar minuten op en breng op smaak met wat peper en eventueel nog wat zeezout.

Notities

Wanneer je de Chutney in een lege schone jampot in de koelkast bewaart, blijft deze nog lang goed.
De Chutney smaakt ook heerlijk op kaasje.

Post a Comment