Smijtsoep

Een snelle (ontbijt)soep

Bij het maken van een soepje voor het ontbijt kwam de term Smijt-soep weer terug in mijn gedachten…..  een makkelijke heldere soep met vers gesneden restjes groente, kliekjes of wat je maar in huis hebt. Italiaans of meer Aziatisch van smaak.

Soep bij het ontbijt? Nee het is geen schrijffout! Volgens de Chinese voedingsleer is het raadzaam om ’s ochtends warm te ontbijten, wat ik zelf ook het liefst doe. In de winter maak ik meestal met een granenpap gevuld met een appel en of noten. Wanneer het richting zomer gaat, ontbijt ik liever met een soepje of bak ik wat rijst op met verse groenten.

Warm ontbijten

De reden waarom ik in mijn praktijk een warm ontbijt adviseer is simpel: In de ochtend heeft je systeem brandstof nodig voor het op gang komen van je energiehuishouding. Je lichaamstemperatuur is rond de 37 en je verteringsvuur, je kookpotje, brandt op hetzelfde pitje. Koude yoghurt, sinasappelsap of muesli zorgen ervoor dat je kookpotje afkoelt en vraagt daarmee extra energie van je. Wanneer je een super goede spijsvertering hebt en voldoende energie merk je dit niet, maar wanneer dat niet het geval is dan kan het zijn dat je je verteringskracht hiermee verminderd, wat uiteindelijk betekend dat je minder energie uit je voeding haalt.

Over het algemeen geldt, voor de meeste mensen, dat voeding moet passen bij je verteringskracht, het seizoen en waar we op de wereld wonen. Het moet meestal niet te koud zijn  of te zwaar is om te verteren. Ook voeding dat te veel slijm vormend is zorgt ervoor dat het verteringsvuur zwakker wordt (o.a. koemelk en geraffineerde zetmeel/suikers bijvoorbeeld).
In de afgelopen jaren heb ik heel wat mensen geadviseerd om warm te gaan ontbijten. De mensen die dat hebben volgehouden konden na een tijd vaststellen dat ze zich energieker voelde, ze overdag minder snoepte en dat de stoelgang verbeterde.

Wellicht is deze smijt-soep een mooi recept om zelf te ervaren wat een warm ontbijt voor jou kan betekenen.

Smijtsoep

Een snelle soep voor ontbijt of lunch. Gebruik je fantasie en maak je koelkast leeg!
Gang Ontbijt, Soep
Keuken fusion

Ingrediënten
  

 • liter Bouillon
 • 4 eetlepels Misopasta, Genmai, op 1 liter water In plaats van bouillong
 • Restjes groenten in kleine stukjes gesneden, taugé, champignons, Chinesekool, paksoi, Romana sla...
 • Kliekje rijst, noedelen of ander graanproduct van de vorige dag
 • Soyusaus of Tamarin saus Naar smaak toevoegen
 • 1 p.p Gekookt of gepocheerd ei

Instructies
 

Misopasta en Soyu

 • Misopasta: is een gefermenteerd graan of peulvrucht wat je kant en klaargebruikt. Neem een eetlepel van de pasta en vermeng deze met een aantaleetlepels van de ongezouten bouillon of het kookwater van je groenten tot eenvloeibaar papje. Kook de miso niet mee!
  Soyu saus lijkt het meeste op de saus die je bij je sushi eet. Het is gefermenteerde soyabonen saus met tarwe.
  Het je een gluten allergie, gebruik dan Tamari, Deze saus is intenser, je hebt er dus minder van nodig.

Bereiding Smijtsoep

 • Doe1 liter water of bouillon in de pan en voeg de groenten toe. Kook het geheel kort, houdt de groenten knapperig. Voeg daarna het restje granen of peulvruchten toe en het gekookte eitje. Breng de bouillon op smaak met de Misopasta wanneer je geen bouillon gebruikt hebt en voeg naar smaak soyusaus toe. Chinese kool, Romano sla of paksoi kun je het allerlaatst toevoegen.

Voor de waaghals

 • Voeg wat zeewier toe, nori of wakame.
Trefwoord Boost je vitaliteit, makkelijk, Snel

Post a Comment