Rode kool

 

Rode Kool, zacht en zoet

Jeanine Kouijzer
Door de rode kool eerst een halve dag ( of langer) te "pickelen" verkort je de kooktijd en maak je de kool zachter en zoeter.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 1 uur
Gang Bijgerecht
Porties -6

Ingrediënten
  

  • 1 hele rode kool Fijn gesneden
  • 2 eetlepels zout
  • 10 gedroogde pruimen in kleine stukjes gesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 blaadje laurier
  • 6 losse kruidnagels naar smaak toevoegen
  • 10 losse jeneverbessen naar smaak toevoegen
  • 1 appel in stukjes gesneden
  • 3 eetlepels diksap appel
  • 2 theelepels kaneelpoeder of
  • 2-4 eetlepels Appelazijn
  • 200-300 ml water

Handig keukengereedschap

  • Mandoline of keukenmachine om de rode kool te snijden
  • pickle press

Instructies
 

  • De fijngesneden kool pickelen door de 2 eetlepels zout te mengen met de gesneden rode kool. Goed inmasseren en in picklepress 6 uur weg zetten. Wanneer je geen picklepress hebt gebruik dan een bak of kom waarop je precies een bord kunt plaatsen. Plaats op het bord een zwaar gewicht wat ervoor zorgt dat de kool onder druk komt te staan.
    Wanneer je de rode kool minimaal 5 uur wegzet wordt het vocht uit de kool onttrokken. Je kunt de kool ook langer wegzetten...
  • van de kool Giet het vocht af met zoveel mogelijk druk. Spoel de kool uit in een vergiet.
  • Doe de kool in een pan met een stevige bodem en goede deksel. Voeg de overige ingrediënten, behalve de azijn, toe, roer goed door en breng aan de kook. De rode kool komt ⅓ onder water te staan. Pas zo nodig de hoeveelheid water aan. Laat 10 minuten goed doorpruttelen.
    Zet de pan dan op een verdeelvlam en laat 50 minuten zachtjes garen.
  • Proef of de rode kool zacht genoeg is en breng op smaak met de azijn.

Notities

Tip: Houdt je van een pittiger gerecht? Snijdt dan een spaanspepertje fijn en voeg die voor het garen toe.

Post a Comment