Luisterkracht: Voorjaarsprelude

Afgelopen weekeinde klonk de Natuur anders dan dat ze nu klinkt. Het zingen en kraken van ijs, schaatsen die klappen en de uitgelaten stemmen van hun rijders, hebben plaats gemaakt voor andere geluiden. Het levendige gefluit en getsjirp in bomen en struiken en het gekrijs van groepen zwarte vleugels in de lucht, kondigen euforisch een ander jaargetijde aan.

Ook in mijn lichaam begint nieuwe energie te stromen. Ik voel onrust in mijn lijf en mijn hoofd vult zich met nieuwe ideeën  Het voelt aan de ene kant heel prettig en vol leven, maar aan de andere kant is het nog winter in mij en lijkt het alsof het voorjaar zich te vroeg aandient.

Ik ken mezelf, het voorjaar roept mijn creativiteit op, mijn ondernemerszin en mijn enthousiasme om overal Ja op te zeggen. Uit ervaring weet ik dat dit een valkuil is. Door de prille voorjaarsenergie zet ik soms zo enthousiast de ramen en deuren van mezelf open, dat ik energie verlies en dat plannen en nieuwe ideeën wegwaaien vóór dat ik ze heb kunnen uitvoeren.
Het is voor mij in het voorjaar een uitdaging mijn energiehuishouding op orde te houden en te zorgen dat ik niet meer energie uitgeef dan er in komt.

Maar gelukkig is dàt wat de lente in mij wakker roept, de geluiden van de vogels, ook enorm helpend voor het bijtanken en behoud van mijn energie.
Wanneer ik nu voor een wandeling naar buiten ga, richt ik mijn ogen niet op de horizon, laat ik mijn gedachten niet de vrije loop, maar luister ik naar het prachtige concert van de Natuur. In het park een prelude van roodborstjes en koolmeesjes en in de polder aangekomen, hoor ik een symfonie van watervogels…
Terwijl ik loop probeer ik met mijn oren de verschillende instrumentalisten te onderscheiden waardoor mijn hoofd vrij blijft van gedachten en ideeën.
De muziek van de Natuur ontspant en brengt me bij mezelf. Ik mag ervan genieten en de energie van het voorjaar opnemen, zonder deze meteen uit te geven door in actie te komen.

Het weekeind belooft het prachtig weer te worden, hopelijk zonnig! Ik zit dan eerste rij en ga dan heerlijk genieten van een prachtig tuin-concert….. en mijn tuin… die moet maar even wachten op zijn voorjaarsbeurt.

Post a Comment