Erwtensoep light

Erwtensoep is een echt wintergerecht… maar voor een groot aantal mensen is de traditionele erwtensoep veelal te zwaar om te verteren en ontstaan er na het eten ervan allerlei minder plezierige darmklachten. Daarom wil ik je deze keer inspireren om mijn lightversie van dit oer Hollandse gerecht uit te proberen. Niet alleen light in de verteerbaarheid, maar ook wat betreft duurzaamheid (vegetarisch) en je portemonnee.

Vanuit de traditionele Chinese geneeskunde versterken spliterwten ons Aarde element en draagt de aanmaak van Xue bij (een begrip wat je zou kunnen vertalen met bloed en belangrijk is voor een goede nachtrust, vitaliteit en een heldere geest) Echter bij heel veel mensen is juist het Aarde element verstoord en vormt de vertering van peulvruchten een probleem.

Door een stuk Kombu (kelp zeewier) mee te koken met peulvruchten verbeter je de verteerbaarheid direct en voeg je extra mineralen en essentiële bouwstoffen toe.
In het onderstaand recept gebruik ik de paarse zoete aardappel ter vervanging van vlees wat wel in het originele recept wordt gebruikt. Bataat is een waardevolle knol die geen familie is van de nachtschade. Deze wortel versterkt eveneens het Aarde element en ondersteund de weerstand, balanceert de hormoonhuishouding en heeft een gunstige werking op de stress regulatie. Hij zit boordevol mineralen, vitaminen en antioxidanten.

Gebakken gember is een optioneel ingrediënt in deze soep. Liefhebbers kunnen dit naar eigen smaak als condiment in de soep toevoegen. Gebakken gember is geweldig geneesmiddel uit de natuur en ondersteund wederom het Aarde element en werkt verwarmend wat de vertering van deze soep makkelijker maakt.

Erwtensoep light

Jeanine Kouijzer
Een vegan en goed verteerbare erwtensoep. Goed gekeurd door mensen die niet van de traditionele erwtensoep houden!
Gang Hoofdgerecht, Ontbijt, Soep
Porties 1 Flinke pan soep

Equipment

  • Flinke pan, 4 liter
  • Staafmixer

Ingrediënten
  

  • 500 gram Spliterwten
  • 400 gram Bataat Geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 1 hele Knolselderij Geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 6 Bouillonblokjes, vegan Is optioneel, je kunt ook heel goed met zout en peper de soep op smaak brengen
  • Zout en peper

Condiment

  • 1 flink stuk Gember
  • Verse Munt
  • Radijskiemen

Instructies
 

Hoe maak je de soep?

  • Doe alle ingrediënten voor de soep in grote pan en voeg er water bij totdat alle ingrediënten onder water staan. Laat de soep koken en zet daarna 2 uur op een heel klein pitje. Verwijder de laurierblaadjes en mix met staafmixer. Voeg bouillonblokjes toe of/en breng op smaak met zeezout en peper. Is de soep juist wat te zout? Rasp een grote aardappel door de soep en laat nog 10minuten meekoken.
  • Je kunt ervoor kiezen een een stuk geraspte gember mee te laten koken met de soep en gember niet als condiment erbij te serveren.

Condiment

  • Een condiment is een smaakmaker, een extra ingredient wat je bij een gerecht serveert.
    Gebakken gember: Rasp de gember klein en bak 20-30 minuten in een pan. Dit condiment kun je in de koelkast een paar dagen goed houden.
    Verse munt of radijskiemen geven een bijzondere pittige touch!
Trefwoord Boost je vitaliteit, Maaltijd, soep, winters

Post a Comment