Basic-Chi

BASIC-CHI
Deze blog gaat over Basic-Chi en is bedoeld om je wat meer achtergrond te geven en je te inspireren de deur te openen voor je eigen (innerlijke) Natuur.
Wanneer ik er zelf woorden aangeef: Basic-Chi staat voor bewegen in harmonie met de seizoenen, afgestemd op de beweging van de energie zoals de Natuur ons laat zien en laat voelen. Bewegingen, oefeningen die je voelsprieten naar binnen richten waardoor jij kunt voelen hoe het met jouw innerlijke Natuur is. Hoe het fysiek met je is, welke emoties en gedachten er zijn.
De bewegingen en oefeningen kunnen helpen te ontspannen, te aarden en je weer wat dichter bij jezelf brengen.

DE 5 ELEMENTENLEER
Aan de basis van Basic-chi staat de 5 elementenleer.
In deze nieuwsbrief wil ik je dan ook graag wat extra informatie geven. De 5 elementenleer is een term die zijn oorsprong vindt in de Traditionele Chinese filosofie, het Taoïsme en Confucianisme. Misschien spreekt dit je in eerste instantie helemaal niet aan en is het ver van je bed. Maar wanneer je iets meer achtergrondinformatie hebt kun je ervaren dat onze natuurlijke aard, ons innerlijk weten, dit heel goed kent. In mijn ogen een natuur filosofie die we in het Westen goed kunnen gebruiken om de verbinding met de natuur en met wie we zijn te bekrachtigen.
De elementenleer weerspiegeld de Natuur; zij laat de dynamiek van de energie zien vanuit de Natuur met haar verschillende seizoenen.
Ook al is het misschien niet direct in onze huidige maatschappij zichtbaar en voelbaar herkennen we het allemaal dat we in de zomer andere behoeften hebben dan in de winter. Of dat we ons in het ene seizoen anders voelen dan in het andere. Ons eet- en slaappatroon wisselen door het jaar heen, maar ook bijvoorbeeld onze behoeften aan rust en vrije tijd zijn telkens weer anders….
Het doorlopen van de seizoenen kun je ook zien in het ouder worden, leeftijdsfasen en groeiprocessen.
Door de Natuur te observeren, (voor)waar te nemen en haar energie in ons zelf te voelen kunnen we de Natuur als objectieve raadgever gebruiken. Hiervoor hoef je niets te doen…. Alleen maar te voelen en je voelsprieten zowel naar buiten als naar binnen open zetten.

DE VIJF ELEMENTEN
In onze 5 elementen oefeningen bewegen we met als doel de energie van een betreffend element beter te laten stromen, te bekrachtigen of in balans te brengen.
Hieronder een overzicht van de 5 elementen en de energie en orgaansystemen waarmee ze verbonden zijn.

Post a Comment